Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 02:11 - "ЕСССР"- Империя на Злото
Автор: aleksanderlevit Категория: Политика   
Прочетен: 3366 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2007 02:14


В края на 80-те години на XX век СССР, наречен от Роналд Рейгън "империя на злото", рухна. САЩ обаче скоро могат да се сблъскат с нова империя на злото. Днес лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят как могат да съживят договора за европейска конституция, който представлява огромен документ за трансформиране на Европейския съюз в супердържава.

Точно преди две години този проект за европейска конституция беше отхвърлен на референдуми в Холандия и Франция. Това нанесе удар на Брюксел, където се намира Европейската комисия (неизбираемата изпълнителна власт на ЕС) и нейната армия от 54 000 еврократи - бюрокрация, създадена в духа на най-лошите централистични и авторитарни френски и немски традиции.

Малко след референдумите стана ясно, че европейските политици възнамеряват да пренебрегнат думата на избирателите и да продължат с плановете си за създаване на супердържава. През изминалите шест месеца германският канцлер Ангела Меркел беше заета със съставянето на така наречената изменена конституция. По този начин се заобикаля необходимостта от референдуми за новите правомощия на Брюксел, но се запазват основните положения на предишната конституция - предоставяне на ЕС на съществени властнически правомощия по отношение на страните членки, като правото да отменя национални законодателства и да налага обща външна политика.

Британците винаги са изпитвали по-голямо недоверие към грандиозните политически проекти, отколкото останалите западноевропейци. В опит да спечели подкрепата на Лондон за изменената конституция на Меркел, новият френски президент Никола Саркози предложи на Тони Блеър да стане първият президент на Европа. Блеър ще се оттегли на 27 юли от поста премиер на Великобритания и си търси нова работа.

Найджъл Фарадж, лидерът на британските "евроскептици" в Европейския парламент, които се противопоставят на съсредоточаването на цялата власт в Брюксел и защитават националния суверенитет на страните от съюза, е уверен, че Блеър ще приеме предложението за новата длъжност. Фарадж вече обвини Блеър, че е "преотстъпил правата върху нашето бъдеще само дни, преди да напусне поста си".

Все още обаче остава да видим дали Блеър наистина ще се превърне в поредния "Шрьодер". Герхард Шрьодер, бившият канцлер на Германия, сключи в последните седмици от мандата си спорна сделка с Русия за доставка на газ, като в замяна получи висок пост в руската компания "Газпром" веднага щом престана да бъде канцлер. Ако Блеър се превърне в поредния "Шрьодер", приемайки ограничаване на британското влияние при гласуване в съюза и възможностите на страната да налага вето върху европейското законодателство в замяна на личното си издигане, повече от сигурно е, че англичаните ще приемат този ход като манипулация, както и германците възприеха жалкото поведение на Шрьодер.

Фарадж предупреждава, че ако Блеър се осмели да сложи подписа си под изменената конституция, "това, което ще остави в наследство, ще бъде ръчна граната с изваден предпазител". В понеделник в лондонския "Таймс" Уилям Рийс-Мог предупреди, че "Всяка конституция в духа на предлагания от Меркел проект може да предизвика дълбоко преосмисляне на политиката на Великобритания. Ако не политиците, то тогава британският електорат може да прецени, че ще му бъде по-добре извън подобна федерализирана Европа, доминирана от френско-германското партньорство". Амброуз Еванс-Причард заяви в понеделник за "Дейли телеграф": "Ако европейските политически лидери успеят да се споразумеят за зле прикрито копие на отхвърлената от френските и холандските избиратели европейска конституция, лично аз, след дългогодишни колебания, ще изляза на сцената и ще се присъединя към битката за пълно оттегляне на Великобритания от ЕС".

Британците, и в частност англичаните, са най-евроскептично настроени от всички европейски народи. Ако бъдат заставени да избират, те изглежда са готови да изберат британския суверенитет пред Европейския съюз. Според някои обаче подобни нагласи са почти престъпни. Миналата седмица италианският президент Джорджо Наполитано заяви, че "тези, които са против ЕС, са терористи", докато германският му колега Хорст Кьолер определи подходите на "евроскептиците" като "популистка, демагогска кампания". Това прозвуча сякаш Италия и Германия обвиняват Великобритания, че не си е извлякла поуки от Втората световна война, удобно забравяйки, че именно привързаността на Англия към свободата
спаси Европа от диктатори като предшествениците на Наполитано и Кьолер - Мусолини и Хитлер. Последните двама също хранеха надежди за политическо обединение на Европа.

Свободата и демокрацията предполагат наличието на парламенти с ограничени правомощия, докато наднационалността по дефиниция се стреми към неограниченост. Бившият съветски дисидент Владимир Буковски нарича съюза "ЕСССР", тъй като според него бившият СССР и ЕС имат сходни цели - заличаване на нациите. "Европейският съюз, подобно на СССР, не може да бъде демократизиран", заявява той. Ако ЕС стане истинска държава, той е обречен да бъде империя на злото, защото не съществува европейска нация.

"Национализмът е форма на привързаност към нещо, споделяно с другите: преданост към един споделен дом и хората, които са го построили", заявява консервативният английски философ Роджър Скрутън. Без тази преданост няма свобода, тъй като "национализмът позволява на хората да уважават суверенитета и правата на индивида". Стремейки се да изкорени национализма, ЕС унищожава свободата, отговорността и демокрацията. Еврокрацията цели да изкорени стария национализъм на европейските народи и да го замести с всеобщо равнодушие.


Тагове:   империя,


Гласувай:
0



1. jenseits - никога не съм вярвала в идеята за ...
22.07.2007 17:36
никога не съм вярвала в идеята за европейска супердържава, която идея обезсмисля доста национални културни ценности, а и предполага преглъщането на много национални позиции, което води и до културно обезличаване.
Най-малкото (един много частен пример), дори и националната валута на една държава е неин културен белег (има разлика в това дали ще гледаш български творци на банкнотите или Айфеловата кула, Акропола и прочие, които не значат много за мен).
От друга страна икономическото и социално развитие на членовете на ЕС е толкова различно....преди месец бях в Германия на някакъв семинар, където ме убеждаваха (заедно с още 25 българи) как социалната пазарна икономика е успешния модел за България. Еее...съжалявам да го заявя, но аз не виждам как с нашия бюрократичен апарат имаме капацитета да преразпределяме ЕФЕКТИВНО дори и сегашния процент от БВП (около 47% мисля, че беше), пък камо ли повече от това (мисля че в Германия беше над 50%). И не мога да вярвам в идея за супердържава, която предполага едно уеднаквяване на прилаганите икономически мерки в различните държави и пагубно пренебрегва различната фаза на развитие на обществата в тези държави (която фаза обуславя успеваемостта на икономическите мерки).
А външнополитическата позиция на тази предполагаема супердържава си остава една загатка за мен. Казвала съм го и преди, но не мога да си представя една Франция и една Великобритания да застанат на една твърда и непоклатимо сплотена позиция спрямо политиката на САЩ, примерно. Т.е. историческите многовековни отношения ( вече дълбоко врязани във външната политика на всяка от тези Г8 страни със САЩ) не могат да бъдат подменени от една неддържавна фикция, каквато е ЕСупердържава.
цитирай
2. aleksanderlevit - Абсолютно съм съгласен с вас - св...
22.07.2007 18:27
Абсолютно съм съгласен с вас - свръхцентрализацията в човешката история - икономическа и политическа , никога не е водела до положителни резултати за свободата. Забележете, също така, че имено най-силно крещящите защитници на свръхдържавата ЕС - в миналото Шрьодер, Ширак, Берлускони, и днешните Меркел, Саркози и Проди използват позициите за сключване на доста изгодни сделки, облагодетелстващи националните им икономики - в миналото E.ON, BASF в Германия, Enel и Eni в Италия, скорошната сделка с френската Тотал. Е безпределна наглост е застъпването за единна енергийна харта , либерализация на енергийния сектор и в същото време с политически средства да осигурява приимуществено положение на национални компании , като горепосочените
цитирай
3. jenseits - за съжаление, не съм чак толкова ...
22.07.2007 23:07
за съжаление, не съм чак толкова информирана по отношение на външнополитическите машинации, пък и съм във възраст, в която още не ми се нагазва в такива води (бързо бих станала един цинично, скептично и хладнокръвно разсъждаващ човек, защото това е единственият начин да запазиш ценностната си система, без да отхвърлиш действителността). Затова не мога да продължа равносметката на външнополитическите ходове на съответните радетели за свръхдържава, просто смятам, че залегналите в основата на ЕС културни ценности са в противоречие с този проект, а също така и историческите предпоставки го правят невъзможен. Следователно, всяка държава приела тази изкуствена действителност би платила многократно по-висока цена за поддържането и.
Интересен е въпросът какво изобщо ще стане с ЕС, тъй като в момента съюзът не изпълнява целите си (Лисабонската стратегия пропадна) и може би именно поради това се търси алтернатива на ЕС или по-точно "доразвиване" на идеята.
П.П. Да приемам ли, че говорейки ми на Вие, очакваш и аз да премина на Вие?
цитирай
4. aleksanderlevit - Харесва ми това, кеото си написа...
22.07.2007 23:19
Харесва ми това, кеото си написала
ПП. Не очаквам:)
Прочетох в блога ти много интересен постинг "За събеседника". Има ли някакво влияние от מָרְדֳּכַי ; Mordechai или както е повче известен Мартин Бубер?
цитирай
5. jenseits - поради това ли негово писание на...
23.07.2007 00:02
поради това ли негово писание намираш някакви паралели? http://harta-bg.info/home/article/article.do;jsessionid=9B67627554C0F380625E603767354DCD?articleId=2
Ще трябва да те разочаровам, но нямах представа кой е Мартин Бубер, преди да ми кажеш. Всъщност, причината да драсна няколко реда за събеседника е доста банална: просто на няколко пъти в една седмица се сблъсках с абсолютна своя неспособност да контактувам с описаните от мен хора (или може би тяхна неспособност). И просто исках да го опиша. И не исках да завършвам негативно, затова най-накрая вмъкнах и един абзац за човек, на когото наистина държа.
А останалите ми стихотворения (или опити за такива), които отново са в диалогова форма (подобно на събеседника) не са от този ми период (освен това за двете деца). Те са отпреди 3 години,но просто никога не ми се отдаде шанс да ги обсъдя, просто средата ми беше твърде...меркантилно настроена и едва сега намерих подходяща форма да ги "публикувам" някъде.
Очаквам да видя твоя визия за развитието на ЕС :Р
цитирай
6. aleksanderlevit - Това, че не си го чела и мислиш в същия ...
23.07.2007 00:52
Това, че не си го чела и мислиш в същия дух те представя в неизменно в по-положителна светлина.
Не успях да прочета всичките ти постинги - от известно време не се чувствам добре, но със сигурност ще ги прочета, защото мислиш оригинално.
Мисля, че Бубер много ще ти допадне, цитираното от теб "Аз и Ти' е едно от фундаменталните му произведения, а най-важното е , че си сред малцината способни да го разберат.
Моето виждане , уви , за Европейския съюз е катастрофично - монетарната и икономическа либерализация не може да бъде извършена насилствено - чрез регулаторните и рестриктивни органи ; т.нар. интеграция няма да бъде разрешена чрез групови и колективни привилегии, основно на ислямското и мюсюлманско малцинство. Нещо повече, колективните права със сигурност ще доведат до радикализиране на политическия вот ( наблюдава се в Германия с нацистката партия, Швейцария - партията на Кр. Блохе, Белгия, Италия). Все повече и по-ясно се откроява групата на свободните и националистически ( в положителния смисъл икономики ) на Ирландия и Шотландия. Проблемът при свръхконцентрацията на власт , при централизирането ,е че бъдещето на все повече хора зависи от решенията на все по-малко ,овластени и крадливи , чиновници.. По отношение на данъчната унификация и загубата за българските граждани също е казано достатъчно, като аз лично смятам коментарите на Крис Ангелов , занимаващ се с данъчната политика във Федералния резерв на САЩ, за най-компетентни в това отношение. В блогрола ми има линк към блога му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aleksanderlevit
Категория: Политика
Прочетен: 687019
Постинги: 29
Коментари: 548
Гласове: 308
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930